KIRJOITUS HALLAUKSEEN #25

 

Tulevan tupla-Hallauksen toisen puolikkaan teemana on Suomi 100 -hengessä Suomi 2.0. Eli Hallaus pohtii koko Suomen mukana, mikä on maaplänttimme tulevaisuudennäkymät. Muusa-kirjoituskilpaillussa aiheena on Suomi vs. Suomi, joten aiheiden toivotaan sivuavan toisiaan ja keskustelevan keskenään. Muusa-kirjoituskilpailun dedis on 21.7. Hallauksen tekstien kalmalinja eli takaraja on 1.9.2017.

Hallaus kutsuu kirjoittajiaan ihmettelemään mikä on tervanpolton, metsäteollisuuden ja IT-buumin jälkeen seuraava suuri vientivalttimme: pelit, ekologiset ratkaisut vai kenties kulttuuri? Onko asioiden internet Nokian pelastus eli puhuvat jääkaapit ja ajattelevat liedet? Tuleeko uusiutuvat energia vai bulvaaniyritys? Olemmeko ekoukkoja vai ökyukkoja? Tuleeko höytyreaktori vai ilmastotariffi? Vai meistä ilmastoseriffi? Tuleeko Suomesta Atlantis vai Antarktis?

Pitäisikö osakeyhtiö Suomi Ab:n ottaa markka takaisin, devalvoida vai revalvoida? Venäläistyä vai länsimaistua? Ostaa ydinaseita Pohjois-Korealta? Toimiiko rahajärjestelmä tulevaisuudessa ja jos toimii, niin miten? Pitääkö Suomen todella leikata ja tehdä kipeitä ratkaisuja, vai onko kyseessä vain suuri puhallus? Onko kaikkien järkevää edes mennä töihin robotisoituvassa maailmassa? Voiko työpaikan virkistyspäivässä virkistyä? Tuleeko työttömyys vai lomautus? Miksi yhteistyöneuvottelut ovat synonyymi potkuille? Siirrymmekö holhousyhteiskunnasta kolhousyhteiskuntaan? Tuleeko utopia, dystopia vai heterotopia?

Mitä me syömme tulevaisuudessa? Nyhtöpossua vai nyhtökauraa? Maitopirtelöä vai kauramaitoa? Makkaraa vai rullakebabia? Pizzaa vai karjalanpaistia? Onko somalialainen ruoka pahaa? Onko suomalainen ruoka pahaa? Lihottavatko hiilihydraatit todella vai karppaus vain yksi trendi muiden joukossa? Pitäisikö omaa ruokakulttuuria suojella vierailta vaikutuksilta kuin keskiaikaisia intialaisia hovimuusikoita linnan ulkopuolisilta vaikutteilta?

Jääkö mielimme Tom of Finland, Gallen-Kallela vai Guggenheim? Muistaako kukaan sadan vuoden päästä Kalervo Palsaa, Timo K. Mukkaa ja Reidar Särestöniemeä, kun apurahoja jaetaan yhä pääkaupunkikeskeisemmin? Tuleeko pohjoisesta muitakin taiteilijoita kuin juoppoja ja pervoja? Kuka on seuraava pohjoisen kanonisoitu kirjailija? Tuleeko kulttuurivallankumous? Kuka vaipuu unohdukseen vain noustakseen tuhkasta uudestaan revontulilintuna?

Ja mihin me oikein uskomme? Esko Valtaojaan vai Päivi Räsäseen? Vai Syksy Räsäseen? Kvanttihyppyyn vai vai digiloikkaan? Ilja Janitskiniin vai YLE:n painostettuihin toimittajiin? Tasa-arvoon vai nukkumalähiöön? Onko tulevaisuuden filosofi Pekka Himasen vai Hannu Rajaniemen kaltainen? Tuleeko Saudi-Arabian rahoittama suurmoskeija vai voittaako erokirkosta.fi? Oletko ISIS vai äitis? Menetkö palkka-armeijaan vai löytyykö rauhanomainen ratkaisu? Löytyy enkelitieteelle tieteellistä pohjaa?

Näitä ja paljon muita kyselee Hallaus seuraavassa numerossaan. Tervetulleita ovat kaikki sanataiteen muodot esseistä ja runoista sarjiksiin, kollaaseihin, kuvituksiin ja käännöksiin. Teosten ihannepituus on 1–6 sivua, noin 350 sanaa per sivu. Kuvien tulee olla mustavalkoisia ja korkearesoluutioisia (300 dpi). Kirja on B5-kokoinen. Tiedostomuotojen tulee olla yleisiä (rtf, docx, doc ja kuvissa pdf, jpg). Jos kuva tai teksti ei ole oikeassa formaatissa, toimitus saattaa jättää sen julkaisematta. Pääsääntöisesti emme käsittele tekstitiedostoja, jotka on taitettu pdf-muotoon. Pelkkä linkki internetsivuille ei myöskään kelpaa. Tekijän nimi tulee liittää tiedostonimeen.

Teosten tulee olla ennen julkaisemattomia (omakustanteita ja sähköistä julkaisua ei lasketa). Mukaan tulee liittää katuosoite, puhelinnumero sekä parin virkkeen vapaamuotoinen, julkaisukelpoinen esittely itsestä ja suhteesta pohjoiseen. Jos esittelyä ei ole, sitä ei julkaista. Mahdollinen Huutomerkki ry:n jäsenyys on hyvä mainita. Teoksista ei makseta palkkiota.

Hallaus on kustannustoimitettu julkaisu. Tekstin erityinen muotoilu voidaan säilyttää, jos tekijä sitä toivoo. Aikakauskirja voi julkaista jutut myös verkkoversiossaan ilman erillistä lupaa. Jos siis haluat tulla mukaan pohtimaan suomen tulevaisuuden kuvaa, lähetä kuvasi ja tekstisi osoitteeseen jussimoi@gmail.com 1.9.2017 mennessä. Julkaisusta ilmoitetaan noin kuukausi ennen aikakauskirjan ilmestymistä.

Kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry kutsuu ja kiittää.

Jussi Moilanen

toinen päätoimittajista