Kirjoituskutsu Hallaukseen #22
Hallaus #22 teema on ”Raja”. Raja monissa muodoissaan on esillä juuri nyt yhteiskunnallisessa keskustelussa. Se on tämän hetken poliittisen keskustelun polttava puheenaihe ja kuuma peruna, jonka kaikkia ulottuvuuksia on turha yrittää käydä tässä läpi. Jotain kuitenkin kertonee se, että sekä Kulttuurintutkimuksen opiskelijoiden vuosittainen seminaari että Kulttuurintutkimuksen seuran Kulttuurintutkimuksen päivät ovat ottaneet aiheekseen ”Rajan”. Rajankäyntiä ja -vetoa joudutaan harrastamaan siis myös kulttuurin tuottamisen ja sen tutkimuksen puolella. Enää ei voi elää vain postmodernissa tyhjiössä.
Riikka Pulkkisen romaani Raja käsittelee nuoren oppilaan ja opettajan välistä suhdetta sekä tästä seuraavia itsemurha-ajatuksia. Stam1na-orkesterin Raja-albumilla vetoa puoleen jos toiseenkin, mutta itsemurhan tekemisen ja elämän jatkamisen problematiikka on vahvasti esillä lemiläisten kappaleissa. PMMP:n ”Joku raja” -kappale Leskiäidin tyttäret -levyltä taasen käsittelee perheväkivaltaa naisen näkökulmasta. Kyseinen kappale oli myös Amnestyn samannimisen kampanjan tunnussävel. Nämä ovat vain jäävuoren huippu suomalaisista aihetta käsitelleistä modernisteista, sillä rajan – eteenkin elämän ja kuoleman rajan – käsittely on kaunokirjallisuuden ehtymätön runsaudensarvi.
Siispä minä kysyn teiltä: Missä menee valtion ja kansakunnan raja? Mihin vedetään kestokyvyn raja? Mitä raja-arvoa suomen talouden funktio lähestyy? Voivatko rajakokemukset olla luotettava informaation lähde? Ovatko rajat rakkautta? Onko rajattomuutta olemassakaan? Voiko rajojen sisällä vapautua toimimaan tehokkaammin? Pitäisikö Rajavartiolaitosta tukea vai pitäisikö se lakkauttaa? Jos on joku raja rakkaudellakin, niin onko joku raja rasismillakin? Ja jos, niin mikä?
Näihin ja moniin muihin kysymyksiin voi yrittää vastata teksteissään. Tervetulleita ovat kaikki sanataiteen muodot esseistä ja runoista sarjiksiin, kollaaseihin, kuvituksiin ja käännöksiin. Teosten ihannepituus on 1–6 sivua, noin 350 sanaa per sivu. Kuvien tulee olla mustavalkoisia ja korkearesoluutioisia (300 dpi). Kirja on B5-kokoinen. Tiedostomuotojen tulee olla yleisiä (rtf, docx, doc ja kuvissa pdf, jpg). Pääsääntöisesti emme käsittele tekstitiedostoja, jotka on taitettu pdf-muotoon. Pelkkä linkki internetsivuille ei myöskään kelpaa. Tekijän nimi tulee liittää tiedostonimeen.
Teosten tulee olla ennen julkaisemattomia (omakustanteita ja sähköistä julkaisua ei lasketa). Mukaan tulee liittää katuosoite, puhelinnumero sekä parin virkkeen vapaamuotoinen, julkaisukelpoinen esittely itsestä ja suhteesta pohjoiseen. Jos esittelyä ei ole, sitä ei julkaista. Mahdollinen Huutomerkki ry:n jäsenyys on hyvä mainita. Teoksista ei makseta palkkiota.
Hallaus on kustannustoimitettu julkaisu. Tekstin erityinen muotoilu voidaan säilyttää, jos tekijä sitä toivoo. Aikakauskirja voi julkaista jutut myös verkkoversiossaan. Lähetä teoksesi osoitteeseen jussimoi@gmail.com 1.4.2016 mennessä. Julkaisusta ilmoitetaan noin kuukausi ennen aikakauskirjan ilmestymistä.
Kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry kutsuu ja kiittää.
Jussi Moilanen
päätoimittaja