Kirjoituskutsu Hallaukseen #27
Heipä hei kaikki,
Seuraavan Hallauksen teemana on Lämpö, kuumuus vai polte? Teemaa enemmän ja vähemmän läheltä liippaavat tekstit ja kuvataiteet voi ohjata tuttuun osoitteeseen jussimoi@gmail.com 1.7.2019 mennessä. Seuraava päätoimittaja sitten koostan ne sieltä ja lähetän ne uuden päätoimittajan valittavaksi ja toimitettavaksi.
Lämpö, kuumuus vai polte? -teemaa voi lähestyä monestakin vinkkelistä. Esimerkiksi viime kesän kokemukset varmasti olivat toisille lämpimiä ja toisille tuskastuttavan kuumia. Kesä oli lämmin vuosikymmeniin ja lämpöennätyksiä rikottiin. Tuulettimet loppuivat kaupoista. Eräskin ystäväni osti vahingossa lämpöpuhaltimen yrittäessään löytää tuuletinta kaupungin laitamilta. Siispä toivotaan vastauksia kysymyksiin, oliko kesä sinulle sopivan lämmin, oliko kuumuutta sopivasti vai polttiko kesäkatu sinut karrelle?
Mieleen tulee myös mielikuva, jossa lapset leikkivät pihalla kätköleikkiä ja huutavat etsijälle ”lämpenee, kuumenee, polttaa”. Ainakin itselleni sellainen on jäänyt elävästi mieleen. Kirjoittaa voi myös esimerkiksi ensi rakkaudesta, jota luuli rakkaudeksi, mutta joka osoittautuikin vain teini-ihastukseksi. Vai tuliko siitä kenties sittenkin koko elämän kestävä rakkaustarina? Muutkin ihmissuhdetekstit otetaan ilolla vastaan. Onko parisuhteesi haalenemassa? Onko ystävyyssuhteesi lämmin? Korventaako salarakkauden tuoma stressi pakkiasi?
Lämpöteema pitää sisällään myös synkempiä konnotaatioita. Pariisin päästörajoitteet ja ilmastotavoitteet eivät tunnu riittävän mihinkään, vaan ne nykykäsitykseen johtavan 3 celsius-asteen lämpenemiseen ilmastossa. Ihmisten olisi vähennettävä kulutustaan radikaalisti ja poliittista tahtoa uusiutuvien energiamuotojen käyttöön tulisi löytää jostain – ja ripeästi sittenkin. Muuten meillä on edessä valtava ympäristökriisi, joka johtaa myös hirvittävään humanitääriseen kriisiin.
Syyrian sota oli joidenkin raporttien mukaan ensimmäinen monista ilmastosodista. Siinä maalta muutti kaupunkeihin köyhiä ja kouluttamattomia miehiä, joita oli helppo radikalisoida, koska maa maaseudulla oli muuttunut rutikuivaksi ja viljelykelvottomaksi.
Helposti tulee myös ajateltua, etteivät ilmastonmuutoksen koske meidän pohjoismaista lintukotoamme, mutta ainakin rannikkokaupungit kuten Oulu, Vaasa, Turku ja Helsinki ovat vaarassa upota takaisin mereen, josta ne aikoinaan ovat nousseetkin. Jos haluaa, teemaan voi löytää lisäinnoitusta ja inspiraatiota esimerkiksi Risto Isomäen romaanista Sarasvatin hiekkaa, ASA:n levyltä Loppuasukas tai Stam1nan levyltä Viimeinen Atlantis. Myös YUP-yhtye on viljellyt kerskakulutuksen ruoskimia maailmanloppuskenaarioita kappaleissaan koko olemassaolonsa ajan.
Olit sitten innoissasi viime kesän lämmöstä tai näet sen maailmanlopun merkkinä, niin kirjoita tai kuvallista ajatuksesi paperille ja lähetä meille Hallaukseen. Me koostamme täällä niistä monenkirjavan ja toivottavasti vuoropuhelevan teoksen, jossa kaikille varteenotettaville ideoille on tilaa.
Hallaukseen ovat tervetulleita kaikki sanataiteen muodot esseistä ja runoista sarjiksiin, kollaaseihin, kuvituksiin ja käännöksiin. Teosten ihannepituus on 1–6 sivua, noin 350 sanaa per sivu. Kuvien tulee olla mustavalkoisia ja korkearesoluutioisia (300 dpi). Kirja on B5-kokoinen. Tiedostomuotojen tulee olla yleisiä (rtf, docx, doc ja kuvissa pdf, jpg). Pääsääntöisesti emme käsittele tekstitiedostoja, jotka on taitettu pdf-muotoon. Pelkkä linkki internetsivuille ei myöskään kelpaa. Tekijän nimi tulee liittää tiedostonimeen.
Teosten tulee olla ennen julkaisemattomia (omakustanteita ja sähköistä julkaisua ei lasketa). Mukaan saatetekstiin tulee liittää katuosoite, puhelinnumero sekä parin virkkeen vapaamuotoinen, julkaisukelpoinen esittely itsestä ja suhteesta pohjoiseen. Jos esittelyä ei ole, sitä ei julkaista. Mahdollinen Huutomerkki ry:n jäsenyys on hyvä mainita. Teoksista ei makseta palkkiota.
Hallaus on kustannustoimitettu julkaisu. Tekstin erityinen muotoilu voidaan säilyttää, jos tekijä sitä toivoo. Aikakauskirja voi julkaista jutut myös verkkoversiossaan. Lähetä siis teoksesi osoitteeseen jussimoi@gmail.com 1.7.2019 mennessä. Julkaisusta ilmoitetaan noin kuukausi ennen aikakauskirjan ilmestymistä.
Kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry kutsuu ja kiittää.
Jussi Moilanen
päätoimittaja