Kirjoituskutsu Hallaukseen nro 20
Hallaus nro 20 ilmestyy kesäkuussa 2015. Aikakauskirjan teemana on ”Venäläinen savotta eli sukkapuikolla Putin-juuston reikien läpi”.
Kirjoittakaa rakkaasta naapurista, ryssästä tai Bulgakovista, sukeltakaa venäläiseen kulttuuriin ja arkeen ennen tai nyt. Menkää Venäjän karhun nahkoihin tai parkitkaa se, parittakaa karhu ja Kiinan panda. Polttakaa pilveä patriootti Bäckmannin housuissa. Palauttakaa Neuvostoliiton sirpin arvo. Lyökää vasaralla toimittajaa päähän mutta sälyttäkää rangaistus tshetsheenille.
Ihailkaa Tsaikovskia mutta tuomitkaa homot. Rakentakaa Putinin mökki Oolannnin sotakorvaustontille.
Syökää loppuun sapuskanne ja ampukaa alas epäonnisen malesialaislentoyhtiön kone. Olkaa pehmeän sotapolitiikan jääkiekko-oligarkki ja rakentakaa ei-liberaalia putinismia Unkarin tyyliin. Muistakaa lopuksi lausua Nato-rukous ja kullata kirkon kupu.
Kärsikää kärsivien kanssa. Onko niin suurta kärsimystä, että toivo sammuu, toivo rauhasta, toivo hyvästä ja kauniista? Heijastaako puhtaimman kauneuden lähde parhaiten pahaa?
Venäjän karhun Ukrainan-operaatio tuli yllätyksenä eikä sittenkään yllätyksenä. Krimin valtauksessa oli jotain Venäjän-historiasta tuttua mutta myös jotain uutta ja ovelaa: taktiikkaa, joka käyttää härskisti hyväkseen länsimaista tekopyhyyttä. Joka tapauksessa Ukrainan sota on pakottanut niin venäläiset kuin ulkomaalaisetkin arvioimaan uudestaan kuvaa toisistaan, pohtimaan arvo- ja ihmisoikeuserojaan. Propaganda on myös luonut valmiita kuvia periaatteella, mitä naurettavampi väite, sen uskottavampi. Venäjän lehtikatsauksesta on tullut orwellilainen viihdeohjelma. Sotilaiden äidit –yhdistys on selvästikin ulkomainen agentti. Snowden on Putinin paras ase, sillä Yhdysvalloissa suuri ihmisoikeustaistelija vietäisiin piikitettäväksi.
Muu maailma on ollut voimaton Ukrainan tilanteen edessä puhumattakaan Euroopasta, joka on Uussuuressa lamassa ja uusfasismin uhkaama. On aikoihin eletty, kun eläinaktivisti Bardot kiihottaa kansanryhmää vastaan ja Depardieun nenä tanssii Putinin kurkien kanssa.
Globalisaatiosta lakataan puhumasta vain silloin, kun määrätään talouspakotteita. Ne ovat tehonneet suomalaisiin maitotiloihin, sillä Väyrynen haluaa taas ulkoministeriksi ja laktoosittomasta maidosta löytyy hormoneja Venäjän rajalla.
Nykytilannetta tulee lähestyä esteettisesti eli ilman yksioikoisia poliittisia tendenssejä. Toivomme teoksia, joissa kuva konfliktista syntyy eettisten valintatilanteiden, jännitteiden, historiallisten ja spekulatiivisten heijastumien, satiirin ja monitulkintaisuuden kautta.
Tervetulleita ovat kaikki sanataiteen muodot esseistä ja runoista sarjiksiin, kollaaseihin, kuvituksiin ja käännöksiin. Tällä kertaa toivomme erityisesti poliittisia pilapiirroksia.
Teosten ihannepituus on 1–6 sivua, noin 350 sanaa per sivu. Kuvien tulee olla mustavalkoisia ja korkearesoluutioisia (300 dpi). Kirja on B5-kokoinen. Tiedostomuotojen tulee olla yleisiä (rtf, docx, doc ja kuvissa pdf, jpg). Pääsääntöisesti emme käsittele tekstitiedostoja, jotka on taitettu pdf-muotoon. Pelkkä linkki internetsivuille ei myöskään kelpaa. Tekijän nimi tulee liittää tiedostonimeen.
Teosten tulee olla ennen julkaisemattomia (omakustanteita ja sähköistä julkaisua ei lasketa). Mukaan tulee liittää katuosoite, puhelinnumero sekä parin virkkeen vapaamuotoinen, julkaisukelpoinen esittely itsestä ja suhteesta pohjoiseen. Mahdollinen Huutomerkki ry:n jäsenyys on hyvä mainita. Teoksista ei makseta palkkiota.
Hallaus on kustannustoimitettu julkaisu. Tekstin erityinen muotoilu voidaan säilyttää, jos tekijä sitä toivoo. Aikakauskirja voi julkaista jutut myös verkkoversiossaan.
Lähetä teoksesi osoitteeseen jarkko.lauri@oulu.fi 1.4.2015 mennessä. Julkaisusta ilmoitetaan noin kuukausi ennen aikakauskirjan ilmestymistä.
Kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry kutsuu ja kiittää.
Jarkko Lauri
päätoimittaja