Kirjoituskutsu, Hallaus #21

Hallaus nro 21 ilmestyy marras-, joulukuussa. Seuraavan Hallauksen teemana on ”Muisti”. ”Muisti” on teemana myös Muusa-kirjoituskilpailussa, johon osallistumisohjeet löytyvät muun muassa Huutomerkin nettisivuilta http://huutomerkki.fi/vuoden-2015-muusa-kirjoituskilpailu-on-kaynnistynyt/. ”Muisti” on lisäksi 70-vuotiaan kulttuurilehti Kaltion koko vuoden teema. Kaltiossakin siis muistellaan menneitä vuosikymmeniä.

Muisti on ihmisen, eläimen tai koneen kyky palauttaa esiin ennen koettu tapahtuma. Vaikka tietokoneen muisti on rajallinen, on ihmisen muisti periaatteessa rajaton: se on kuin suuri ullakko, josta saattaa yllättäen löytää jo kauan kadoksissa olleen asian. Ullakkoa täytyy kuitenkin pitää järjestyksessä, ettei sen kulkukäytävät tukkiudu. Ja kun ullakoltaan lopulta löytää jotain, onko se enää sama kuin mitä sinne aikoinaan laittoi? Onko ajan patinoima ja koinsyömä nahkatakki sama kuin minkä 70-luvulla sinne laittoi? Voiko muistiin luottaa?

Muisti on ihmisen identiteetti. Ilman muistia ihminen on sirpaleinen kasa hermoärsykkeitä, eikä mikään sido niitä yhteen.  Neurologi Oliver Sacks käsittelee teoksissaan (Awekenings, Mies, joka luuli vaimoaan hatuksi, Musikofilia jne.) aivovammoja, joista monet vaikuttavat muistiin. Kaikki näistä vammoista eivät johda kuitenkaan muistin heikkenemiseen, vaan esimerkiksi epilepsiaa sairastuneet saattavat jälleen muistaa lapsuudestaan musiikkia tai asioita, jotka he luulivat kauan sitten kadottaneensa. Kuitenkin valitettavan monet muistin vaurioiduttua jäävät Alzheimerin taudin kaltaiseen tilaan, jossa he joutuvat arvailevat, miten nykyhetki liittyy muistamaansa palasten puuttuessa välistä.

Memento on kenties tunnetuin amnesiasta kertova elokuva. Elokuva kertoo Leonard-nimisestä miehestä, joka päähän kohdistuneen iskun aiheuttaman amnesian takia ei pysty luomaan uusia muistoja. Leonard on täten pakotettu ottamaan Polaroid-kuvia ja tatuoimaan itseensä muistiinpanoja tapahtumista. Vaikka Memento onkin hieno elokuva, se ei valitettavasti kestä katselukertoja; katsoja muistaa liian hyvin kuinka elokuva päättyy.

Myös eläimet muistavat enemmän asioita kuin aikaisemmin uskottiinkaan. Osa eläimistä, kuten muurahaiset, ulkoistavat muistinsa ja jättävät feromoneja eli hajumerkkejä luontoon. Muut muurahaiset pystyvät tunnistamaan nämä hajujärjet ja laittamalla tuntosarvensa yhteen muurahainen voi jakaa oppimansa toisen muurahaisen kanssa. Muurahaiset ovatkin todellisia ilmentymiä kollektiivisesta organismista, joka havaitsee syy syy–seuraus-suhteita ja kehittyy jatkuvasti oppimalla niitä yhä lisää.

Ja eikö muisti juuri ole noiden syy–seuraus-suhteiden muistamista: jos teen näin, tapahtuu seuraavaa? Minusta tämä kuulostaa pitkälti tarinalta. Tämä voisikin olla tarinan minimimaksiimi: A:sta seuraa B. Ehkä siksi tarinat ovatkin niin pätevä skemaattinen muoto informaation muistamiselle.

Tervetulleita ovat kaikki sanataiteen muodot esseistä ja runoista sarjiksiin, kollaaseihin, kuvituksiin ja käännöksiin. Teosten ihannepituus on 1–6 sivua, noin 350 sanaa per sivu. Kuvien tulee olla mustavalkoisia ja korkearesoluutioisia (300 dpi). Kirja on B5-kokoinen. Tiedostomuotojen tulee olla yleisiä (rtf, docx, doc ja kuvissa pdf, jpg). Pääsääntöisesti emme käsittele tekstitiedostoja, jotka on taitettu pdf-muotoon. Pelkkä linkki internetsivuille ei myöskään kelpaa. Tekijän nimi tulee liittää tiedostonimeen.

Teosten tulee olla ennen julkaisemattomia (omakustanteita ja sähköistä julkaisua ei lasketa). Mukaan tulee liittää katuosoite, puhelinnumero sekä parin virkkeen vapaamuotoinen, julkaisukelpoinen esittely itsestä ja suhteesta pohjoiseen. Mahdollinen Huutomerkki ry:n jäsenyys on hyvä mainita. Teoksista ei makseta palkkiota.

Hallaus on kustannustoimitettu julkaisu. Tekstin erityinen muotoilu voidaan säilyttää, jos tekijä sitä toivoo. Aikakauskirja voi julkaista jutut myös verkkoversiossaan. Lähetä teoksesi osoitteeseen jussimoi@gmail.com 1.9.2015 mennessä. Julkaisusta ilmoitetaan noin kuukausi ennen aikakauskirjan ilmestymistä.

Kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry kutsuu ja kiittää.

Jussi Moilanen

päätoimittaja