Kuka arvostelisi elokuvia?

Nyt kun olen valittanut siitä, ettei Hesarissa ole enää entiseen malliin muistokirjoituksia, on luontevaa jatkaa valittamista: tällä kertaa aiheena ovat elokuva-arvostelut. Niille Hesarissa varattu tila pieneni huomattavasti, kun lehti siirtyi tabloidi-kokoon vuoden 2013 alussa.

Olen elokuvien suurkuluttaja ja luen arvioita osatakseni päättää, mitkä elokuvat katson tai nauhoitan. Tällä hetkellä valintaa ei voi perustaa Hesarin arvioihin.

Jouduin hakemaan apua muista lehdistä ja aloin lukea Kalevaa ensi kertaa kymmeneen vuoteen. Muuten heikkotasoisessa lehdessä on joitakin hyviä palstoja, joille annetaan (vielä) broadshead-muotoisessa lehdessä paljon tilaa. Pekka Erosen kirjoittamat leffa-arvostelut ovat hyviä, vaikka aina hänen kanssaan ei toki voi olla samaa mieltä.

Hesarissa kullekin elokuvalle on varattu pari lausetta sekä tähditys. Mielestäni kyse on enää vain muodollisuudesta: näillä arvioilla ei ole enää mitään virkaa.

Entiseen aikaan tilaa oli toki vain vähän enemmän mutta silti tarpeeksi Arto Pajukalliolle, joka lyhyet arviot kirjoitti. Kun broadsheadista luovuttiin, vaihtui samalla elokuva-arvostelija Ilja Rautsiin, josta on hankala mennä sanomaan mitään, kun en ole lukenut häneltä vielä yhtään vakavasti otettavaa arviota. Se ei ole toki hänen vikansa.

Lisäksi Hesarissa arvostellaan päivittäin pitemmin leffa tai pari. Näiden arvioiden ongelmana on linjattomuus ja tyylittömyys. Minulle ei ole ainakaan selvinnyt, miksi tuhannennen kerran uusittavat Rockyt ja Rambot täytyy arvostella aina vain uudestaan, kun paljon muutakin tulee ulos samana päivänä.

En ole enää varma siitäkään, arvosteleeko Hesari TV-ensi-illat järjestään, kuten pitäisi.

Sinänsä olen toki tietoinen siitä, että arvostelut eivät monina päivinä voikaan olla kovin pitkiä, kun otetaan huomioon, kuinka monta leffaa tuutista tulee.

Silti minua ihmetyttää: eikö perusteellisten leffa-arvostelujen kirjoittaminen lopetettu jo 1990-luvulla. Vai jo aiemmin? Kuinka monta kertaa sen voi lopettaa, ennen kuin se muuttuu naurettavaksi.

Jotain kehitystä sentään tapahtuu. Vuoden verran Hesari julkaisi perjantaisin TV-liitettä, joka ainakin minussa herätti vain turhautumista ja raivoa.

Päivittäin ilmestyvässä lehdessä sanottiin aina, että lue lisää leffa-arvosteluja TV-liitteestä. Kun TV-liitteen sitten avasi, niin sieltä löytyivät useimmiten aivan samat arviot. Tämän narrinpelin lopettaminen taitaakin olla Hesarin uuden päätoimittajan suurin saavutus tähän asti.

(Jarkko Lauri)